- Strona główna
- Wydarzenia
- Eksponaty z Kozłówki z wizytą w Warszawie i Szczecinie
![Filiżanka ze spodkiem Filiżanka do czekolady z przykrywką i spodkiem. Owoidalna, lekko wybrzuszona z prostokątnie załamanym uszkiem. Barwy białej, z kwaterami, w których malowane są zwierzęta: biały, puszysty kot leżący na czerwonej poduszce i ptak, w obramieniu złoconych festonów róż. Uchwyt pokrywki w kształcie złotego wieńca. W lustrze spodka ptaki siedzące na gałązce bzu i czerwony pantofelek w analogicznym obramieniu. Wysokość filiżanki 11 cm, średnica spodka 13,2 cm. Porcelana, farby podszkliwne, farby naszkliwne, złocenia. Miśnia, około 1780 roku.](storage/pages/1058/uploads/1_tytulowe_mpk_cs_2023_2024_5_hp2007.jpg)
Filiżanka ze spodkiem
Nasze bogate zbiory rzemiosła artystycznego cieszą się też zainteresowaniem innych muzeów.
Wybrane eksponaty gościły niedawno na wystawie „O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach”, zrealizowanej przez Muzeum Narodowe w Kielcach, a teraz prezentowane są w Galerii Gotyckiej Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie.
Wśród wypożyczonych z Kozłówki obiektów szczególną atrakcją cieszy się porcelanowa figurka Bachusa siedzącego na beczce z misternie oddanymi detalami, wykonana w manufakturze miśnieńskiej około 1740 r., a także wyjątkowa konfituriera z zestawem 12 łyżeczek – dzieło paryskiego złotnika z przełomu XVIII i XIX wieku. Na wystawie w Szczecinie można też obejrzeć inne miśnieńskie wyroby z kozłowieckiej kolekcji: filiżankę do czekolady (ok. 1780 r.), herbatnicę (1735-1740), terynę zwieńczoną postacią putta (ok. 1760 r.) oraz część serwisu do kawy i herbaty zdobionego scenkami militarnymi (1763-1774). Ciekawymi zabytkami są także podróżne etui dopasowane kształtem do wykroju pojedynczych sztućców oraz większy futerał z przegródkami na sztućce stołowe.
Przeniesioną nad Odrę prezentację tworzy ponad pięćset obiektów wypożyczonych z kilkunastu placówek muzealnych. W przekrojowy sposób przedstawiają splendor dawnych jadalni, wyposażenie kuchni i pomieszczeń kredensowych. Pokazują sztukę kulinarną od procesu przygotowywania potraw, według starych receptur, do serwowania dań w eleganckiej spektakularnej oprawie.
W Muzeum Warszawy od 6 lutego 2020 roku można oglądać wystawę prezentującą dorobek warszawskiej pracowni brązowniczo-grawerskiej rodziny Mieczników, której 74-letnia historia zbiega się z losami stolicy.
Likwidując firmę w 2010 roku, właściciele Marta i Jerzy Miecznikowie przekazali do zbiorów Muzeum Zamoyskich w Kozłówce kolekcję obejmującą ok 70 obiektów, z których 49 zostało udostępnionych na warszawską ekspozycję.
Muzeum Warszawy zbiera historie stołecznych rzemieślników, zachowuje ślady po warsztatach i pracowniach, które zniknęły już z mapy Warszawy. Na wystawie „Rzemieślnicze historie. Pracownia Mieczników” prezentowany jest dorobek pracowni, w którym znalazło odbicie życie polityczne, gospodarcze, społeczne i kulturalne Warszawy.
Wystawa „O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach”, Galeria Gotycka Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie, 21 listopada 2019 – 1 marca 2020 r.
Wystawa „Rzemieślnicze historie. Pracownia Mieczników”, Muzeum Warszawy, 6 lutego – 10 maja 2020 r.
![Filiżanka ze spodkiem Filiżanka do czekolady z przykrywką i spodkiem. Owoidalna, lekko wybrzuszona z prostokątnie załamanym uszkiem. Barwy białej, z kwaterami, w których malowane są zwierzęta: biały, puszysty kot leżący na czerwonej poduszce i ptak, w obramieniu złoconych festonów róż. Uchwyt pokrywki w kształcie złotego wieńca. W lustrze spodka ptaki siedzące na gałązce bzu i czerwony pantofelek w analogicznym obramieniu. Wysokość filiżanki 11 cm, średnica spodka 13,2 cm. Porcelana, farby podszkliwne, farby naszkliwne, złocenia. Miśnia, około 1780 roku.](https://muzeumzamoyskich.pl/public/storage/pages/1058/uploads/1_tytulowe_mpk_cs_2023_2024_5_hp2007.jpg)
Filiżanka ze spodkiem
![2_mpk_cs_19_3_pm2014.jpg Bachus siedzący na beczce. Roześmiany młodzieniec siedzący na skaju beczki, ze złotym kielichem w prawej ręce i kiścią winogron w lewej. Na głowie wieniec z winogron, biodra okryte lamparcią skorą i kiściami winogron. Beczka biała ze złoconymi obręczami i malowanymi winogronami; wsparta na drewnianym krzyżakowym stojaku. Porcelana, farby naszkliwne, złocenia; drewno złocone. Wysokość 28,5 cm. Miśnia, około 1740 roku, model J.F. Eberleina](https://muzeumzamoyskich.pl/public/storage/pages/1058/uploads/2_mpk_cs_19_3_pm2014.jpg)
2_mpk_cs_19_3_pm2014.jpg
![3_mpk_zm_1313_1325_1_pj2009.jpg Konfituriera. Ażurowy stelaż o podstawie w kształcie wklęsłego trójkąta, wsparty na trzech nóżkach zakończonych kopytkiem u dołu i głową lwa u góry, opasany girlandą z winorośli. W środku szklane naczynie z pokrywką zdobioną motywami roślinnymi i uchwytem w kształcie siedzącego psa. Dookoła 12 łyżeczek ułożonych czerpakiem do góry. Wysokość 24 cm, łyżeczki długość 12, 5 cm. Srebro, odlew, grawerowanie, cyzelowanie, szkło kobaltowe. Francja, J-F. J. Beydel, lata 1798-1809, 11 łyżeczek: Francja, P.P. Rousseau, po 1776 r., 1 łyżeczka Francja, B. Chenalllier, po 1807 r.](https://muzeumzamoyskich.pl/public/storage/pages/1058/uploads/3_mpk_zm_1313_1325_1_pj2009.jpg)
3_mpk_zm_1313_1325_1_pj2009.jpg